Osobné nástroje
Nachádzate sa tu: Titulná stránka / Tlačové správy / Otvorený list EKOFÓRA predsedovi SDKÚ-DS Mikulášovi Dzurindovi: Environmentálne organizácie sú znepokojené nomináciou Dobroslava Trnku
Navigácia
Prihlásiť sa

Nemáte prístup k Vášmu heslu?

[2010-11-02 - TLAČOVÁ SPRÁVA] Vážený pán Mikuláš Dzurinda, obraciame sa na Vás, ako na predsedu SDKÚ-DS, strany, ktorej predseda poslaneckého klubu Stanislav Janiš nominoval na post generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Environmentálne mimovládne organizácie združené v sieti EKOFÓRUM sú znepokojené touto nomináciou. Dobroslava Trnku považujeme za človeka, pod ktorého vedením prokuratúra nerobila to, čo jej zákony a ústava ukladali, a on sám hovoril to, čo mu funkcia neumožňovala.

Reálna ochrana prírody je nemožná v štáte, kde zlyhávajú základné inštitúcie právneho štátu.

V roku 2007 podalo Lesoochranárske zoskupenie VLK trestné oznámenie kvôli ťažbe dreva v národných prírodných rezerváciách Tichá a Kôprová dolina vo Vysokých Tatrách, a kvôli neoprávnenému vývozu neociachovaného dreva z týchto rezervácií. Prokuratúra dlho obhajovala postoj polície, ktorá sa trestným oznámením nezaoberala. LZ VLK preto podalo sťažnosť na Ústavný súd Slovenskej republiky a ten skonštatoval, že Generálna prokuratúra SR pod vedením Dobroslava Trnku porušila základné právo LZ VLK na ochranu práva na inom orgáne SR podľa článku 46 Ústavy Slovenskej republiky. Dobroslav Trnka na rozsudok Ústavného súdu SR zareagoval tlačovou konferenciou, na ktorej namiesto priznania si chyby a prísľubu nápravy hovoril o tom, ako ochrancovia prírody zničili  Tatry, znečisťujú prírodu a požívajú drogy.

A hoci nález Ústavného súdu SR nadobudol právoplatnosť 26. 1. 2009, generálna prokuratúra nekonala až do 21. 4. 2010, kedy listom vrátila prípad späť prvostupňovému orgánu do Popradu. Dodnes nebol prípad riadne došetrený.

Vážený pán Dzurinda,

SDKÚ-DS mala vo volebnom programe obnovu dôvery občanov vo fungovanie štátu. Musíme žiaľ konštatovať, že nominácia Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora k obnove našej dôvery vo fungovanie štátu nevedie. Žiadame Vás o vysvetlenie rozporu medzi Vašimi predvolebnými sľubmi a povolebnými skutkami.

Otvorený list podporili nasledovné členské organizácie siete EKOFÓRUM:

Asociácia strážcov chránených území Slovenska, Spišská Nová Ves
Brečtan, Nové Mesto nad Váhom
Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA), Zvolen

Centrum environmentálnych aktivít, Trenčín
Priatelia Zeme – CEPA, Ponická Huta

Dubnická Environmentálna Skupina, Dubnica nad Váhom
Klub Strážov, Považská Bystrica
Lesoochranárske zoskupenie VLK, Tulčík

Nádej pre Sad Janka Kráľa, Bratislava
Občianske združenie TATRY, Liptovský Mikuláš
Ochrana dravcov na Slovensku, Bratislava